Японська інфляція знизилася у липні
У липні в Японії спостерігалося зниження базових споживчих цін. Цей факт узгоджується з очікуваннями, що Банк Японії не збирається поспішати з відмовою від ультрам'якої грошово-кредитної політики, навіть незважаючи на те, що інфляція продовжує перевищувати цільовий рівень, встановлений центральним банком.
Зростання базового індексу споживчих цін (ІСЦ) становило 3,1%, враховуючи нафтопродукти і виключаючи волатильні ціни на свіжі продукти. Дані збіглися з ринковим прогнозом і протягом 16 місяців поспіль залишаються вищими за цільовий рівень інфляції Банку Японії, який становить 2%, протягом 16 місяців поспіль.
Індекс базової інфляції, який виключає ціни на свіжі харчові продукти та енергоносії, і на який Банк Японії звертає особливу увагу як на точніший показник трендової інфляції, зріс на 4,3% у річному обчисленні в липні, що було прискоренням порівняно з попереднім місяцем.
Банк наголошує, що тиск на заробітну плату ще не сягнув рівня, який би виправдовував нові коригування в грошово-кредитній політиці.
Аналітики, тим не менш, зазначають, що збільшення інфляції у сфері послуг може свідчити про те, що інфляція з боку попиту, яку Банк Японії намагається стимулювати, починає зростати.
Науковець-економіст Такеші Мінамі від Науково-дослідного інституту Норинчукіна зазначив, що дані підтверджують зростання цін на послуги, такі як житло і продукти харчування, тоді як інфляція від імпорту, включно з енергією, починає сповільнюватися.
Економісти з Capital Economics підкреслюють, що ключовим питанням є здатність інфляції у сфері послуг зберегти зростання. Вони висловили сумніви, що за поточного зниження реальних доходів і скорочення споживчих витрат, спричинених зменшенням рівня заробітної плати, інфляція зможе справді зміцнитися.
Отже, очікується, що Банк Японії збереже поточний рівень короткострокової облікової ставки без змін у найближчому майбутньому, оскільки питомі витрати на робочу силу практично не зростають, а реальні доходи скорочуються, впливаючи на споживчі витрати.
Збільшення витрат на продукти харчування зіграло істотну роль у загальному рівні інфляції через підвищення вартості сировини.
На останньому засіданні Банку Японії було ухвалено рішення щодо коригування грошово-кредитної політики, щоб забезпечити більш гнучке управління прибутковістю 10-річних облігацій.
Економісти також очікують, що базові споживчі ціни в районі Токіо зросли на 2,9% у річному обчисленні в серпні, знизившись з 3% у попередньому місяці. Це може підготувати ґрунт для уповільнення інфляції до рівня нижче 2% у фінансовому році 2024.
Керівник Банку Японії, Кадзуо Уеда, наголосив, що важливо продовжувати надм'яку політику доти, доки інфляція, зумовлена зростанням витрат, не перетвориться на сталий внутрішній попит і підвищення заробітної плати.
Банк Японії управляє рівнем кривої прибутковості, встановлюючи короткострокові відсоткові ставки на рівні -0,1% та активно купуючи державні облігації, щоб підтримувати прибутковість 10-річних облігацій на рівні близько 0% та сприяти досягненню мети інфляції у 2%.
Варто зазначити, що японська єна цього тижня піднялася вище за позначку 145 єн за долар, звідки у вересні та жовтні минулого року Банк Японії проводив валютні інтервенції.